Sprekers

Voor het Ondernemersevent op 16 november 2015 hebben wij de volgende sprekers gevonden.

Frits Huffnagel – Presentator

Frits Huffnagel is als ondernemer actief op het gebied van citymarketing en communicatie. Daarnaast is Huffnagel 3,5 jaar lang presentator geweest van het programma Zaken doen met…, dat werd uitgezonden door BNR. Op dit moment is hij presentator van het programma FRITS!, dat iedere zondag wordt uitgezonden door TV West. In dit programma geeft hij onder andere de ruimte aan succesvolle ondernemers uit de regio.

Erik Ziengs – Tweede Kamerlid

Erik Ziengs is oud-ondernemer en zit sinds 2010 namens de VVD in de Tweede Kamer. Ziengs was eigenaar van een groothandel in reclame- en sportartikelen. Daarnaast is hij voorzitter geweest van de VVD-Kamercentrale Drenthe en de VVD-afdeling Assen. Als lid van de Tweede Kamer wil Ziengs de belangen van het MKB sterker onder de aandacht brengen.

Mark Vletter – Voys

Mark Vletter is oprichter en eigenaar van Voys en Devhouse Spindle. Voys is dé aanbieder van zakelijke telefonie uit Groningen. Deze snelst groeiende telecomprovider van Nederland zorgt er kort gezegd voor dat bedrijven kunnen bellen en gebeld kunnen worden door middel van een telefooncentrale in de cloud. Het voordeel voor klanten is maximale vrijheid.

Voys won in maart 2015 een kort geding tegen de Staat, waardoor de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie buiten werking werd gesteld. Onlangs deed minister Plasterk een voorstel voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waarmee de privacy van burgers opnieuw in het geding komt. Als reactie op dit wetsvoorstel deed Mark Vletter een oproep aan start-ups: blijf weg uit Nederland als je privacy je wat waard is. Op maandag 16 november zwengelt Mark de discussie graag aan met VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs en de gasten van de ondernemersavond.

Willem Smits – Akkerbouwer

Willem Smits is akkerbouwer in Rottum en voorzitter van het Gronings Agrarisch Jongeren Kontact (GrAJK). Zijn inbreng tijdens het ondernemersevent zal gericht zijn op het belang van de Groningse akkerbouw.

Alma den Hertog – Melkveehouder

Alma den Hertog exploiteert een melkveehouderij in Noordoost Groningen, in de buurt van Overschild. Naast het runnen van het bedrijf is zij (interim) voorzitter van LTO-Noord provincie Groningen en voorzitter van NoorderlandMelk (een melkcoöperatie) en maatschappelijk betrokken. Zij zal zich tijdens het ondernemersevent richten op wat de agrarische situatie is in Groningen. Vragen die aan de orde zullen komen zijn: waar lopen agrarische ondernemers tegenaan? Hoe werken zij samen met andere sectoren? En wat is de uitwerking van regelgeving en beleid in de praktijk? Volgens Alma is er scheefgroei in wat we wensen en wat de uitkomsten van regelgeving en beleid zijn.

Jeroen Bax – Bax Bier

Bax Bier is ontstaan vanuit een gedeelde droom van de jonge Groningse brouwers Sepp Jansen en Jeroen Bax. Groningen kent een rijke bierhistorie vanuit de tijd dat Groningen nog de graanschuur van Nederland was en onderdeel uitmaakte van het Hanzeverbond. Helaas is deze rijkheid door de jaren heen afgebrokkeld. Daar brengen Jeroen en Sepp verandering in! Sinds het voorjaar van 2014 zijn zij met hun bier op de markt. Wellicht bent u er al wel eens een tegengekomen: De Rokkenjager, Oma’s Pruim, Koud Vuur, Konder Minder…

Jeroen en Sepp zouden graag hun eigen brouwerij in Groningen beginnen, maar hebben hier wel de medewerking van de gemeente bij nodig. Zij hadden hun oog op het SuikerUnie terrein laten vallen, maar dat duurde allemaal erg lang. Ondanks dat werken de jongens nog steeds goed samen met de gemeente en hebben zij inmiddels een pand! Jeroen vertelt tijdens het event zijn verhaal.

Henk Bos – VBZO

Henk Bos is voorzitter van de Vereniging Bedrijvenpark Zuidoost. VBZO behartigt de belangen van de ondernemers in het zuidoostelijke gedeelte van de stad. Henk zal daarom vertellen waar de leden van VBZO tegenaan lopen en wat juist goed gaat in Groningen. Daarnaast zal hij ingaan op de samenwerking met de gemeente en aandacht vragen voor het belang van een goede samenwerking op de lange termijn.

Bert Oost – VBNO

Bert Oost is ondersteuner en aanjager bij VBNO. Ook VBNO behartigt de belangen van ondernemers, maar dan in het noordoostelijke gedeelte van de stad. Bert zal aandacht vragen aan de zogenoemde lat-relatie met andere bedrijvenverenigingen en de gemeente. Het gaat hierbij om samenwerken met behoud van ‘eigen identiteit’. En hoe betrekken we meer jonge ondernemers en zzp-ers bij de bedrijvenverenigingen? Daarnaast zal er aandacht zijn voor de subculturen naast de bekende en erkende evenementen. Zij maken Groningen een geweldige stad en doen zeer weinig beroep op subsidies in tegenstelling tot bijvoorbeeld Eurosonic.

Jan Hendriks – InnoCore

InnoCore Pharmaceuticals is een biofarmaceutisch bedrijf gevestigd in Groningen.
Ons jonge, hoog opgeleide, multinationale (8 nationaliteiten) team onderzoekers is gespecialiseerd in de ontwikkeling van complexe injecteerbare geneesmiddelen en biomedische implantaten met gereguleerde geneesmiddelafgifte voor de behandeling van chronische ziektes zoals gewrichtsaandoeningen, suikerziekte en ouderdomsziektes van het oog. Met behulp van ons gepatenteerde bioafbreekbare polymeerplatform ontwikkelt InnoCore lang werkende en minimaal invasieve geneesmiddelen met verbeterde therapeutische werking en minder bijwerkingen. Ons klantenbestand van internationale farmaceutische en biotech bedrijven waarvoor wij in onze moderne en goed uitgeruste laboratoria R&D werkzaamheden uitvoeren is sterk groeiend waardoor ons personeelsbestand de afgelopen twee jaren is verdubbeld tot 35 medewerkers.

Mark Ringnalda – Aanjager experiment Zwanestraat

Mark Ringnalda was een van de betrokken bij het experiment in Zwanestraat waarbij ondernemers meer ruimte hebben gekregen om de openbare ruimte zelf in te richten. Het experiment bleek dusdanig succesvol dat deze manier van werken nu ook toegepast wordt in de Oosterstraat, Gelkingestraat, het Hoogstraatje, de Carolieweg en de Westerkade. Tijdens het event zal Mark vertellen over zijn ervaringen met dit experiment en de samenwerking daarbij tussen de gemeente en winkeliersverenigingen.

Jan Bas van Aalderen – Koninklijke Horeca Nederland Regio Groningen

Jan Bas is voorzitter van KHN Regio Groningen en zal namens de horeca-ondernemers in Groningen ingaan op de verschillen tussen de regelgeving tussen daghoreca en “gewone” horeca. Restaurants en (eet)cafés moeten aan verschillende eisen voldoen waar daghoreca niet aan hoeft te voldoen. Dit werkt concurrentie vervalsing in de hand. Welke rol speelt landelijk beleid hierin en wat moet er gebeuren om dezelfde kansen te hebben?

Nancy Zoutman – Tonika Music

Nancy Zoutman is mede-eigenaar Tonika Music BV, de grootste muziekwinkel van Noordoost Nederland, gevestigd in de stad Groningen. Nancy is onder andere verantwoordelijk voor personeelszaken binnen het bedrijf. Een portefeuille die volgens haar door de jaren heen steeds ingewikkelder is geworden door toenemende regeldruk; vanaf 1 juli 2015 niet meer te doen zonder de inhuur van externe expertise. De nieuwe wet maakt het voor kleine werkgevers vrijwel onmogelijk om nog personeel in dienst te nemen, waardoor een ongekende hoeveelheid banen in het MKB is verdampt. Nancy heeft het idee dat het MKB, als banenmotor van de economie, blijvende averij lijkt op te lopen. Zij zal daarom tijdens het event ingaan op het ontslagrecht.

Berend Ziengs – De Schoenenfabriek

Berend Ziengs is oprichter en eigenaar van De Schoenenfabriek aan het Akerkhof en bestuurslid detailhandel bij de GCC. Samen met Erik Bos zal hij deze avond ingaan op de problemen waar de detailhandel tegenaan loopt. Thema’s die hierbij aan de orde zullen komen zijn o.a. leegstand, de gevolgen van krimp, de noodzaak van flexibele bestemmingsplannen, deregulering, de verschillen tussen landelijke en lokale regelgeving en de online ontwikkelingen.

Erik Bos – V&D

Eric Bos is directeur van de V&D Groningen en vice-voorzitter van de Groninger City Club. Samen met Berend Ziengs zal hij deze avond ingaan op de problemen waar de detailhandel tegenaan loopt. Thema’s die hierbij aan de orde zullen komen zijn o.a. leegstand, de gevolgen van krimp, de noodzaak van flexibele bestemmingsplannen, deregulering, de verschillen tussen landelijke en lokale regelgeving en de online ontwikkelingen.

Mike de Leeuw – InGell Labs

InGell Labs BV (Groningen – 2010) is een Life Science start-up in Groningen en richt zich op het ontwikkelen van injecteerbare medicijn depots, die na afgifte van het medicijn geheel verdwijnen. Deze worden in opdracht van de grote Pharma huizen ontwikkeld, voor o.a. Diabetes, gewrichtspijnen, oogziekten en diverse vormen van kanker. De onderneming is opgericht in samenwerking met PolyVation BV en InnoCore Pharmaceuticals, twee Groningse ondernemingen die met polymeren innovatieve producten en diensten leveren voor de Pharma en Medical Devices wereldwijd.

» Lees verder


Oprichter Mike de Leeuw zal tijdens het event aandacht geven aan de rol die de overheid kan nemen bij het verschuiven van geldmiddelen van onderzoek naar ontwikkeling. Nederland heeft een geweldige positie op academische en klinische R&D bij Life Sciences, maar voor MKB-ontwikkelingen blijft dit ten opzichte van landen als België, Groot-Brittannië en Zwitserland achter. Ondanks de bestaande instrumenten, zit hier een gat.

Ook bij DSM heeft Mike ervaring met de inzet van publiek private middelen bij het oprichten van DSM BioMedical Materials en hoe de focus daarbij op het academische gebied kwam te liggen in plaats van de innovatieve MKB partners.

» Inklappen

Joost van Keulen – Wethouder Economische Zaken Groningen

Joost van Keulen is wethouder voor de VVD en is verantwoordelijk voor onder andere Economie & Innovatie, Toerisme & Recreatie, Marktwezen, Evenementen en Coördinatie Binnenstad.

Stef van der Ziel – Jet-Stream

Stef van der Ziel is de oprichter van Jet-Stream. Stef zal aandacht vragen voor de koppeling tussen nieuwe ondernemers en bestaande ondernemers. Hoe kunnen ondernemers in het Noorden het beste ervaringen uitwisselen en wat is het belang daarvan? Wat hebben ondernemers hierbij nodig? Of moet de overheid zich hier vooral verre van houden?