Wetswijzigingen per 1 januari 2016

Per 1 januari 2016 krijgen ondernemers te maken met een aantal nieuwe en gewijzigde regels. Omdat het belangrijk is om goed geïnformeerd het nieuwe jaar in te gaan, hebben wij een overzicht gemaakt van de grootste wijzigingen waar u in 2016 mee te maken kunt krijgen.

Verbod op gratis plastic tas

Winkeliers mogen in 2016 geen gratis plastic tas meer meegeven. Het verbod geldt niet voor tasjes dunner dan 15 micron, die bijvoorbeeld worden gebruikt om vers fruit te verpakken. Wilt u als winkelier toch een plastic tas meegeven, dan moet u hier een bedrag voor vragen. De richtprijs hiervoor ligt op 25 cent.

Verhoging van de AOW-leeftijd

Per 1 januari 2016 gaat de AOW-leeftijd omhoog naar 65 jaar en 6 maanden. In 2015 lag deze leeftijd nog op 65 jaar en 3 maanden. Houdt hier rekening mee als u personeel in dienst heeft, of als u op dit moment met prepensioen of VUT bent. In het laatste geval kan u namelijk te maken krijgen met een pensioengat.

Verhoging van het minimumloon

Ook het minimumloon stijgt per 1 januari 2016 naar €1.524,60 per maand. Bekijk de tabel met de minimumlonen op de website van de Rijksoverheid voor een overzicht per week of per dag.

De website Ondernemersplein.nl heeft een handig overzicht online gezet van alle wijzigingen in 2016. Klik hier om naar dit overzicht te gaan.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone